Toeristenkaart.Com

Gewesten - Regio's - Steden

Friesland:
Groningen:
Drenthe:

Cornwerd

Foto van Cornwerd

Het dorpje Cornwerd, circa tachtig inwoners, ligt tegen de voormalige Zuiderzeedijk aan. De Afsluitdijk ligt zo dichtbij dat Amsterdam maar een flink uur rijden is. De kerk vormt al zon negen eeuwen het centrum van het dorp. Maar door tal van verbouwingen heeft zij haar middeleeuwse karakter enigszins verloren. Cornwerd heeft een beschermd dorpsgezicht.

Geschiedenis
Het Fries Museum heeft een bijzonder bronzen paardje uit de eerste eeuw na Christus in zijn bezit. Dit bijzondere stuk is gevonden net ten zuiden van Cornwerd, in het buurtschap Sotterum. Mogelijk is het gebied dus al lang bewoond. De kerk staat op een terp. Zij dateert uit de 12de eeuw. Begin 20ste eeuw is het gebedshuis echter ingrijpend verbouwd. Architect Raadsma tekende voor een nieuwe ommetseling, die in 1916 door plaatselijk aannemer Roosjen werd uitgevoerd. In 1898 bouwde hij ook al de nieuwe toren van de kerk. Deze toren is niet alleen opvallend hoog, maar is ook opmerkelijk rijk versierd met lijstwerk en blokken van kunststeen.
De beroemdste inwoner van Cornwerd is dichter Obe Postma (1868 1963), die in zijn geboortedorp begraven ligt.

Bezienswaardigheden
Behalve de kerk, is ook de Cornwerdermolen iets ten zuiden van het dorp het bezichtigen waard. De poldermolen uit 1907 moest het waterschap Cornwerd droog houden. Deze polder ontstond door het samenvoegen van vijf kleinere polders. In het najaar van 1972 raakte de molen ernstig beschadigd door een zware storm. De molen raakte vervolgens in verval, maar werd in 1999 is gerestaureerd. Vandaag de dag staat de houten achtkant weer fier aan de oever van de Cornwerdervaart.

Wonen en leven
De inwoners van Cornwerd maken gebruik van de voorzieningen van ongeveer vier kilometer verderop gelegen Makkum. De dichtstbijzijnde grote stad is Harlingen (twaalf kilometer).

© tekst: Gemeente Sudwest Frysln
© foto: FrieslandWonderland
Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met FrieslandWonderland