Toeristenkaart.Com

Gewesten - Regio's - Steden

Friesland:
Groningen:
Drenthe:
Bolsward
© FrieslandWonderland

Bolsward, een bezoekje meer dan waard! Deze prachtige stad had in de middeleeuwen een directe verbinding met de Middelsee én de Zuiderzee en was ooit één van de twee Friese Hanzesteden. De grote bloei die Bolsward dankzij dat internationale handelsverbond doormaakte, wordt onder meer weerspiegeld in het schitterende, rijk versierde stadhuis uit 1615. Een ander, zeer opvallend gebouw is de ruïne van de in 1980 afgebrande Broerekerk uit de dertiende eeuw. Dankzij een prachtige glazen overkapping kan de ruïne sinds enige jaren weer gebruikt worden voor bijeenkomsten, concerten, etc.
Maar met het noemen van een paar specifieke gebouwen wordt de rest van de stad tekortgedaan. Het is het ‘totaalplaatje’ da...... lees meer


Dokkum
© FrieslandWonderland

Dokkum, de meest noordelijke stad van Nederland en één van de oudste van de Friese Elfsteden. De stad wordt meestal direct geassocieerd met Bonifatius, die hier in 754 vermoord werd. Maar Dokkum is meer, veel meer! In dit prachtig bewaard gebleven vestingstadje is het rijke verleden nog duidelijk zichtbaar en voelbaar. De stad had tot in de achttiende eeuw een directe verbinding met zee en was lange tijd een belangrijke havenstad. Aan de voormalige haven, het Grootdiep, herinnert het Admiraliteitshuis aan de tijd dat de Admiraliteit van Friesland en Groningen, de toenmalige marine, in Dokkum gevestigd was. Tegenwoordig herbergt het monumentale pand een museum dat een bezoekje meer dan waard is. Tegenover het zeer bijzondere stadhu...... lees meer


Franeker
© FrieslandWonderland

Franeker, ster van de Elfsteden. Na deze stad begint het meest barre deel van de Elfstedentocht. Daarom kunnen de rijders hier altijd rekenen op een extra warm onthaal.

Ook ú heten we van harte welkom in de stad waar in 1585 de tweede universiteit van het land werd gesticht. De universiteit is verdwenen, maar heeft zijn sporen duidelijk nagelaten. In een paar indrukwekkende gebouwen rondom de voormalige Hortus Botanicus achter de Academiestraat; in de vele statige professorenwoningen; én in de befaamde “Bogt fen Guné”, de oudste studentenkroeg van Nederland. Veel van de monumentale panden in de binnenstad stammen overigens al van voor de tijd van de Academie, toen Franeker in de wijde omgeving het belangrijkste...... lees meer


Harlingen
© FrieslandWonderland

Volgens velen is Harlingen de mooiste van de Friese Elfsteden. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar Harlingen heeft in elk geval iets wat de andere tien niet hebben: de unieke sfeer van een echte havenstad. Tijdens het watersportseizoen is Harlingen een levendige, bruisende stad. Maar ook in de winter zorgen de verschillende havens voor ‘leven in de brouwerij’.

De ruim 500 (!) monumenten die de stad kent, weerspiegelen het rijke verleden. Dat historische decor herbergt niet alleen tal van schilderachtige plekjes, maar ook een keur aan bijzondere winkels, gezellige cafés, goede restaurants, verschillende musea en een flink aantal galeries. Een paar keer per jaar zorgen bijzondere evenementen voor extra gezelli...... lees meer


Hindeloopen
© FrieslandWonderland

Hindeloopen, de meest opmerkelijke en eigenzinnige van de Friese Elfsteden. De stad had geen haven maar dreef al in de veertiende eeuw uitgebreid handel met Engeland en de landen rond de Oostzee. De Hindeloopers voeren vooral in opdracht van Amsterdamse kooplieden. Doordat men veel meer gericht was op Holland en het buitenland dan op het eigen, Friese achterland ontstond een eigen taal.

De grootste bloei maakte de stad door tussen 1650 en 1790. Uit die tijd stammen ook de karakteristieke commandeurswoningen met hun rijk versierde tuitgevels. De grote rijkdom wordt ook weerspiegeld in de prachtige interieurkunst. Het beroemde Hindelooper schilderwerk is daar een voorbeeld van.

De ligging van het stadje op een vooruit stekende punt in h...... lees meer


IJlst
© FrieslandWonderland

IJlst, de meest idyllische van de Friese Elfsteden. Het stadje is ontstaan op de plek waar het riviertje de Ee uitmondde in de Middelsee. Zeevaart, handel en goederenoverslag leidden tot groei en bloei. Later ontstond ook de nodige nijverheid, waaronder een groot aantal scheepswerven. Verschillende houtzaagmolens leverden het benodigde hout. Eén daarvan was “De Rat”. Deze indrukwekkende, 300 jaar oude en prachtig gelegen molen is nog steeds in bedrijf en een bezoekje meer dan waard. Dat laatste geldt ook voor het Doe en Kijkcentrum Nooitgedagt, waar u alles te weten komt over de Koninklijke Nooitgedagt en Zonen N.V., de beroemde producent van gereedschap, schaatsen en houten speelgoed. Het centrum bevindt zich in het fabrie...... lees meer


Leeuwarden
© Hendrik van Kampen

Laat u verrassen door Leeuwarden, start- en finishplaats van de Elfstedentocht en niet voor niks al sinds 1500 de hoofdstad van Fryslân. Een stad met een lange en rijke geschiedenis die op veel plaatsen nog duidelijk zichtbaar en voelbaar is. Verwonder u over de scheefstaande Oldehove, de ‘toren van Pisa van de lage landen’. Proef de grandeur van het gebied waar de stadhouders van Friesland, de Friese Nassaus, woonden en werkten. Rust even uit in de prachtige Prinsentuin, dwaal verder door de karakteristieke straatjes en stegen, geniet van de mooie doorkijkjes, maak een rondvaart door de schilderachtige grachten en grachtjes…

Het rijke en deftige verleden mag dan nog prominent aanwezig zijn, Leeuwarden is wel dege...... lees meer


Sloten
© FrieslandWonderland

Sloten, parel van de Friese Elfsteden. Die benaming dankt het stadje aan het feit dat het van de elf het best bewaard gebleven is. Sloten is daardoor het meest authentieke stadje van Fryslân. Hier waant u zich eeuwen terug in de tijd!

Met slechts 700 inwoners is het tegenwoordig één van de kleinste steden van Nederland. Dat aantal telde de stad trouwens ook eeuwen geleden al; daarmee was Sloten in die tijd een belangrijke stad. Die status kreeg de stad dankzij de strategische ligging op een kruispunt van twee handelsroutes, één over land en één over water. Handel en het heffen van tol brachten Sloten grote rijkdom.

Het voorname, rijke verleden is nog steeds voelbaar en zichtbaar. En de historische am...... lees meer


Sneek
© FrieslandWonderland

Van de Friese Elfsteden is Sneek in het buitenland de bekendste. De stad dankt die bekendheid vooral aan de karakteristieke Waterpoort, ‘Watergate’ in het Engels. En natuurlijk aan de Sneekweek, het grootste zeilevenement op binnenwater in Europa.
Niet veel mensen weten dat Sneek de bakermat is van C&A. Vanwege die speciale band heeft het concern financieel bijgedragen aan de bouw van het nieuwe theater in de stad.

Sneek is vanouds sterk verbonden met het water en is hét watersportcentrum van Fryslân. Maar ook als u geen watersporter bent, heeft deze levendige stad u zeer veel te bieden. Een uitgebreid en gevarieerd winkelaanbod bijvoorbeeld, en tal van restaurants, bars en cafés.
Maar ook in cultuur...... lees meer


Stavoren
© FrieslandWonderland

Wij heten u van harte welkom in Stavoren, de oudste en misschien wel meest intrigerende van de Friese Elfsteden. Meer dan 1000 jaar geleden was het al een rijke, welvarende stad: in 991 werd ze geplunderd door de Noormannen. Als eerste van de Friese Elfsteden kreeg Stavoren omstreeks 1060 stadsrechten. Ook werd de stad lid van het Hanzeverbond, een groep steden die de handel rond de Noord- en Oostzee lange tijd domineerde.

In 1345 probeerde de Hollandse graaf Willem IV de stad, destijds de belangrijkste van Friesland, te veroveren. Tevergeefs: in de beroemde Slag bij Warns werden de Hollanders verpletterend verslagen. Maar Stavoren kende ook mindere tijden. Over de oorzaak daarvan gaat de sage van "Het Vrouwtje van Stavoren", van wie bij...... lees meer


Workum
© Marica van der Meer

Workum, misschien wel meer bekend als de stad van Jopie Huisman en het naar hem genoemde museum, dan als één van de Friese Elfsteden. Wellicht is het de invloed van die beroemde en unieke kunstenaar dat in Workum een uitgesproken kunstzinnig en cultureel klimaat heerst. Het stadje telt een groot aantal musea, ateliers en galeries en is het hele jaar door het toneel van optredens, manifestaties en andere evenementen.

Op het eerste oog lijkt Workum misschien ook geen echte stad. Verdedigingswerken heeft het nooit gehad en de langgerekte structuur van het centrum is ook anders dan die van de overige Friese Elfsteden. Maar juist dat afwijkende geeft Workum zijn unieke karakter.

Vooral het gebied rond De Merk laat zien dat het hi...... lees meer