Toeristenkaart.Com

Gewesten - Regio's - Steden

Friesland:
Groningen:
Drenthe:
Noordoost Fryslân: Wadden, wouden en terpenland

Het noordoosten van Fryslân is hét voorbeeld van wat Duitsers zo treffend een "Geheimtipp" noemen. Het gebied is nog grotendeels onontdekt, is zeer afwisselend en biedt voor elk wat wils. Wat wilt u nog meer!

Nergens in Fryslân treft u een gebied met zoveel variatie in landschap en natuur: het unieke, halfopen landschap van de Noordelijke Friese Wouden (niet voor niets aangewezen als Nationaal Landschap) met aangrenzend Nationaal Park Âlde Feanen; het weidse terpengebied met zijn prachtige vergezichten; Nationaal Park Lauwersmeer; en "om de hoek" werelderfgoed Waddenzee en de eilanden Schiermonnikoog en Ameland.

Noordoost Fryslân is een gebied waar u nog echt rust en stilte kunt ervaren. Fietsend, wandelend...... lees meer


Zuidwest Fryslân: Meren, gaasten en kliffen

Voor heel veel bezoekers staat Fryslân synoniem voor het waterrijke zuidwesten van de provincie. Aan dit prachtige gebied dankt Fryslân zijn faam als watersportprovincie bij uitstek. En dat is niet verwonderlijk: een uitgebreid stelsel van meren, plassen, en vaarten, een keur aan gezellige watersportplaatsen en het IJsselmeer "om de hoek". Een paradijs voor watersporters!

Maar Zuidwest Fryslân is veel meer dan alleen water. Ook zonder boot, kano of surfplank is het gebied zeer de moeite waard. Het prachtige, weidse merengebied laat zich ook prima fietsend, te voet of met de auto ontdekken. Geniet van de stilte, de natuur en de schitterende vergezichten.

Een heel andere sfeer treft u in Gaasterland: een glooiend lan...... lees meer


Noordwest Fryslân: polders, dijken en terpenland

Nergens is de eeuwenlange strijd tegen het water meer `aanwezig` in het landschap dan in Noordwest Fryslân. De eeuwenoude terpen en de imposante hedendaagse waddendijk zijn het meest opvallend. Wat minder nadrukkelijk aanwezig zijn de vele oude dijken die zich door het gebied slingeren, waaronder de beroemde Slachtedyk.

In de middeleeuwen was het noordwesten van Fryslân nog een eiland, Westergo. Het werd omsloten door de Middelzee en de Marne, twee zeearmen die tussen Bolsward en Sneek bijelkaar kwamen en langzamerhand dichtslibden en ingepolderd werden. De ontstaansgeschiedenis heeft geresulteerd in een schitterend gebied met afwisselend "oud" en "nieuw" land, een ongekende weidsheid, pittoreske dorpjes en drie boeiende stede...... lees meer


Centraal Fryslân: bruisend centrum én oase van rust

Tussen Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek, de vier grootste plaatsen van de provincie, ligt het kloppende hart van Fryslân. Het gebied wordt omsloten en doorsneden door een aantal snelwegen en spoorlijnen en het Prinses Margrietkanaal. Van hier uit hebt u heel Fryslân, met al zijn afwisseling en variatie, onder handbereik.

Maar het gebied heeft ook van zich zelf ruim voldoende te bieden voor een korter of langer verblijf. Van oudsher speelt de watersport hier een belangrijke rol. Grou en Eernewoude waren de eerste echte watersportdorpen van de provincie en het Snekermeer is misschien wel het bekendste meer van Nederland. Drachten, Heerenveen en Leeuwarden richten zich tegenwoordig ook wel op de watersport, maar hebb...... lees meer


Zuidoost Fryslân: beken, bossen en heide

Fryslân is meer dan alleen meren, terpen, dijken en de Elfsteden, het is óók een gebied van veenontginningen, heidegebieden, bossen en beken. Samen vormen die het unieke landschap van Zuidoost Fryslân.

Hier gaat Fryslân langzaam over in Drenthe en Overijssel. Landschappelijk, maar ook wat betreft de cultuurhistorie en de taal. Ten zuiden van de Tsjonger liggen "de Stellingwerven", die tot 1504 zelfstandig waren. Een deel van de bevolking spreekt er Stellingwerfs, een taal die meer verwant is aan het Drents, het Gronings en het Platduits dan aan het Fries.

Zuidoost Fryslân herbergt een aantal bekende toeristische plaatsen: Bakkeveen, Appelscha, het Drents Friese Wold, Noordwolde, Oldeberkoop, Beetsterzw...... lees meer


De Wadden: werelderfgoed

Het Waddengebied is uniek in de wereld. Niet voor niks is het grootste deel door de UNESCO bestempeld als Werelderfgoed. Het landschap is na de laatste ijstijd, zo"n 7000 jaar geleden, ontstaan. In geologische termen is dat zeer jong. En nog steeds verandert het landschap, bijna terwijl je er naar kijkt.

Ook wat betreft de levende natuur zijn de Wadden uniek. Nergens ter wereld is sprake van een vergelijkbare rijkdom en variatie. Er leven maar liefst 10.000 verschillende planten en dieren. Vaste bewoners, maar ook heel veel bezoekers: 10 tot 12 miljoen trekvogels maken jaarlijks gebruik van het gebied.

. De eilanden bieden een aangename mix van natuur, rust, cultuurhistorie, gezellige dorpjes, prachtige stranden, bossen, duinen,...... lees meer